Προειδοποίηση
 • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 62
 • Joomla\CMS\Filesystem\Folder::create: Η διαδρομή δεν βρέθηκε στη μεταβλητή open_basedir
 • Αποτυχία φόρτωσης αρχείου XML

Ιερός Ναός Παναγίας της Φανερωμένης

Οι Εκκλησίες και οι αγιογραφίες στη Ζάκυνθο ήταν από τα ωραιότερα δείγματα της αύρας της Αναγέννησης, η οποία εισέβαλε προνομιακά στο γραφικό και ιστορικό νησί. Η εγκράτεια και η ευγένεια του διακοσμητικού στυλ της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης, συνδυάζονταν σε πολλά έργα με την ελευθερία και την ορμή του ρεαλισμού της Αναγέννησης.
Έτσι, με άπειρα θαυμάσια έργα Βυζαντινής, Μεταβυζαντινής, Κρητικής τεχνοτροπίας, Αναγέννησης, Επτανησιακής Σχολής, και ιδιαίτερα Ζακυνθινής, ήταν γεμάτη η ιστορική Ζάκυνθος, γι’ αυτό ονομαζόταν «Φλωρεντία της Ελλάδος», γιατί υπήρξε κέντρο της ελληνολατινικής Μεσογείου, των δύο κυριότερων χριστιανικών πολιτισμών, του Βυζαντίου και της Αναγέννησης.
Ανάμεσα στις πολλές ωραίες καλλιτεχνικές εκκλησίες της Ζακύνθου, ιδιαίτερη αξία είχε ο μεγαλοπρεπής ναός της Φανερωμένης, ο οποίος ήταν το λαμπρότερο δημιούργημα τέχνης, κοσμήματος, ξυλογλυπτικής και, ιδίως, αγιογραφίας, με τη θαυμάσια Ουρανία, στην οποία μεγαλούργησε το καλλιτεχνικό δαιμόνιο του ζωγράφου Δοξαρά και των μαθητών του.
Η εκκλησία αυτή βρίσκεται προς το νότιο μέρος της πόλης της Ζακύνθου στη συνοικία του Άμμου. Κτίστηκε μικρή επί δυναστείας των Δε-Τόκκων (1357-1485), με έξοδα των περιοίκων, όπως αναφέρει η παράδοση, με την ανεύρεση στην εκεί αμμώδη παραλία μιας μικρής εικόνας της Θεοτόκου. Τιμήθηκε με το όνομα της Φανερωμένης, από τη φανέρωση της εικόνας της Μάνας του Θεού (Θεομήτορος).
Ο αξιόλογος αυτός ναός του 15ου αιώνα βρίσκεται επί της Οδού Ν. Καντούνη, καταστράφηκε με τους σεισμούς του 1953 αλλά ανοικοδομήθηκε με τα ίδια υλικά , ακολουθώντας την παλαιά του μορφή και κρατώντας το παλιό καμπαναριό του που δεν κατέρρευσε. Οι ελάχιστες αγιογραφίες που σώθηκαν είναι τόσο μεγάλης σημασίας που φυλάσσονται στο Μουσείο Μεταβυζαντινής Τέχνης.
Για την ιστορία του Ναού της Φανερωμένης έχουν γραφτεί διάφορες μελέτες από Έλληνες και Ξένους μελετητές των κλασσικών Τεχνών, καθώς υπήρξε ένας από τους ωραιότερους ναούς της Ελλάδας. Στα χρόνια της Ενετοκρατίας, η πλατεία της Φανερωμένης, αντιθέτως με την πλατεία του Αγίου Μάρκου ήταν η πλατεία συνάντησης των λαϊκών.
Ο Ναός έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό διατηρητέο (Αρχαίο) μνημείο βάσει του ΠΔ 18-2-1925, ΦΕΚ 61/Α/12-3-1925 , στην κατηγορία “Ιεροί Ναοί Χριστιανικοί, Λατρευτικοί Χώροι. 

Επικοινωνια

 • Δημος Ζακυνθου
 • Πλατεια Διονυσιου Σολωμου 1
 • Τ.Κ : 29100
 • Τηλ. Κεντρο : 26953 61300
 • Email : dimoszak@otenet.gr

Χρησιμα Τηλεφωνα

 • Αστυνομια
  26950 - 42550, 22100, 22100
 • Πυροσβεστικη 
  26950 - 22199, 22161
 • Πρωτες Βοηθειες
  26950 - 23166