Προειδοποίηση
 • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 70
 • Joomla\CMS\Filesystem\Folder::create: Η διαδρομή δεν βρέθηκε στη μεταβλητή open_basedir
 • Αποτυχία φόρτωσης αρχείου XML

Ενημερωτική δράση του ΣΚΓ του Δήμου Ζακύνθου στην Ξενοπούλειο Δημοτική Παιδική Βιβλιοθήκη

Δημοσιεύτηκε: 30/5//2017 17:07 | Διαβάστηκε 899 φορές

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Ζακύνθου σε συνεργασία με τη Φωτογραφική Ομάδα Ζακύνθου 2016-2017 πραγματοποίησαν ενημερωτική εκδήλωση τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2017 και ώρα 19:30 στο χώρο του μουσείου της Ξενοπουλείου Δημοτικής Παιδικής Βιβλιοθήκης.

Τα θέματα που ανέπτυξε η νομική σύμβουλος του Κέντρου, Πέττα Κατερίνα, ήταν: « Η Νομική και Πραγματική διάσταση της ισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα- Καλές πρακτικές πρόληψης κι αντιμετώπισης φαινομένων ανισότητας».

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του ανωτέρω θέματος έγινε μια μικρή ιστορική αναδρομή στη θέση της γυναίκας από την προϊστορική εποχή έως και την 8η Μαρτίου 1857 ημέρα ορόσημο για τα δικαιώματα της γυναίκας κι επίτευξης της νομικής κατοχύρωσης της ισότητας των δύο φύλων διότι, όπως διευκρινίστηκε, τότε δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για ισότιμη, δυναμική και ουσιαστική συμμετοχή της σε κάθε κλάδο της ανθρώπινης δράσης.

Εν συνεχεία, έγινε αναφορά στην συνταγματική κατοχύρωση της αρχής της ισότητας των δύο φύλων τόσο με το Σύνταγμα του 1975 όσο και μετά την αναθεώρησή του το 2001 ενώ, παράλληλα, παρατέθηκαν κι άλλοι τρόποι θεμελίωσής της τόσο σε νομοθετικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο υπερνομοθετικής ισχύος διεθνών συμβάσεων. Πιο συγκεκριμένα, έγινε συζήτηση για τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν κατά την περίοδο 1981-1989 και οι οποίες στόχευαν στην εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών στους τομείς γάμου-οικογένειας, απασχόλησης-επαγγελματικής κατάρτισης, μητρότητας, εκπαίδευσης-πολιτισμού, υγείας- κοινωνικής ασφάλισης, πολιτικής- διαδικασίας λήψης αποφάσεων, βίας- εγκληματικότητας και αγροτικού τομέα ενώ, ταυτόχρονα, σχολιάστηκε η αποτελεσματικότητα της Διεθνούς Σύμβασης CEDAW για την εξάλειψη όλων των μορφών διάκρισης κατά των γυναικών, η οποία αποτελεί νόμο του ελληνικού κράτους από τις 30 Απριλίου 1983.

Επιπρόσθετα, τονίστηκε ότι τροχοπέδη στην προσπάθεια πραγμάτωσης της πραγματικής ισότητας των δύο φύλων συνιστά η πατριαρχική δομή της κοινωνίας μας ανά τους αιώνες η οποία καθόρισε και την ιεραρχία ανάμεσα στα δύο φύλα και δημιούργησε τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις σχετικά με τη φυσική και νοητική κατωτερότητα της γυναίκας. Όπως διευκρινίστηκε, τα εν λόγω έμφυλα στερεότυπα, τα οποία αναπαράγονται, ενισχύονται και συντηρούνται από διάφορους μηχανισμούς όπως την οικογένεια, το σχολείο, τον κοινωνικό περίγυρο, τα ΜΜΕ, τον αθλητισμό και την πολιτιστική δημιουργία, δημιουργούν ανισότητα στις σχέσεις ισχύος ανάμεσα στα δύο φύλα, η οποία με τη σειρά της οδηγεί πολλές φορές στη βία κατά των γυναικών (έμφυλη βία).

Στο τέλος της παρουσίασης προτάθηκαν ενδεικτικά κάποιες καλές πρακτικές πρόληψης κι αντιμετώπισης φαινομένων ανισότητας, όπως η κατάλληλη αγωγή των νέων στο πλαίσιο της οικογένειας και ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας της παιδείας με εισαγωγή μαθημάτων για την ισότητα των φύλων, σεμινάρια ευαισθητοποίησης των εκπαιδευτικών και ύπαρξη κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού απαλλαγμένου από έμφυλα στερεότυπα με σκοπό την καλλιέργεια του σεβασμού προς την ανθρώπινη οντότητα.

Η παρουσίαση του ανωτέρω θέματος πλαισιώθηκε από την προβολή φωτογραφικού υλικού της Φωτογραφικής Ομάδας Ζακύνθου 2016-2017 με θέμα ‘’Γυναικείο Πορτραίτο’’ και μέσω αυτής της σύμπραξης έγινε λόγος για τη δυνατότητα αξιοποίησης της καλλιτεχνικής έκφρασης στον αγώνα για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Ζακύνθου, δια της νομικής του συμβούλου Πέττα Κατερίνας, θα ήθελε να ευχαριστήσει ιδιαιτέρως τον δάσκαλο της Φωτογραφικής Ομάδας Ζακύνθου 2016-2017, κο Γκούγια Θεόδωρο, καθώς επίσης και την πρόεδρο του συλλόγου φίλων της Ξενοπουλείου Δημοτικής Παιδικής Βιβλιοθήκης, κα Κατσαϊτου Αλεξάνδρα, για την άψογη συνεργασία και φιλοξενία.

Με εκτίμηση τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου.

Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Ζακύνθου

Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν και καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής.

Γαϊτάνι (Κοινοτικό Γραφείο), 29 100 Ζάκυνθος
Τηλ/Fax.: 26950 25997
Ε-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 08:00 – 16:00

Επικοινωνια

 • Δημος Ζακυνθου
 • Πλατεια Διονυσιου Σολωμου 1
 • Τ.Κ : 29100
 • Τηλ. Κεντρο : 26953 61300
 • Email : dimoszak@otenet.gr

Χρησιμα Τηλεφωνα

 • Αστυνομια
  26950 - 42550, 22100, 22100
 • Πυροσβεστικη 
  26950 - 22199, 22161
 • Πρωτες Βοηθειες
  26950 - 23166