Προειδοποίηση
 • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 70
 • Joomla\CMS\Filesystem\Folder::create: Η διαδρομή δεν βρέθηκε στη μεταβλητή open_basedir
 • Αποτυχία φόρτωσης αρχείου XML

Δελτίο Τύπου του Δημάρχου Ζακύνθου για το έγγραφο που απεστάλη στο Υπουργείο Εσωτερικών και αφορά το θέμα των απορριμμάτων

Δημοσιεύτηκε: 20/11//2017 13:58 | Διαβάστηκε 1063 φορές

Κοινοποιούμε για ενημέρωση των συμπολιτών μας, οι οποίοι ζουν τη θλιβερή κατάσταση με τη διαχείριση των απορριμμάτων, το σχετικό έγγραφο που αποστείλαμε στις 17 Νοεμβρίου στο Υπουργείο Εσωτερικών (Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων-Υπόψιν Γενικού Γραμματέα, κ. Ευάγγελου Καπετάνιου) και στο οποίο περιγράφουμε αναλυτικά τις ενέργειες που έχουμε κάνει για να αποφύγουμε το ημερήσιο πρόστιμο των 30.000 ευρώ, που θα έπεφτε στα κεφάλια των Ζακυνθινών.
Επισημαίνουμε ότι το έγγραφό μας έχει κοινοποιηθεί στον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Πάνο Σκουρλέτη, στον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Σταύρο Κοντονή, στον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Σωκράτη Φάμελλο, στην Αποκεντρωμένη Κρατική Διοίκηση Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, στον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κ. Θεόδωρο Γαλιατσάτο, και στον Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, Λευτέρη Νιοτόπουλο, και αναφέρονται τα κάτωθι:

"Κύριε Γενικέ, όπως αρκετές φορές σας έχω αναφέρει ο σταθερός και μόνιμος προσανατολισμός, από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, ήταν και παραμένει η επίλυση του σοβαρότατου για τη Ζάκυνθο ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η επίλυση αυτή δεν αφορά στην αποσόβηση και μόνο του προστίμου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αλλά και στο ότι οφείλω να ενεργήσω έτσι ώστε οι ζακυνθινοί συμπολίτες μου να δουν και να εντάξουν στην καθημερινότητά τους ένα νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων, σύγχρονο, ευρωπαϊκό, έτσι ακριβώς όπως προδιαγράφηκε στον Περιφερειακό Σχεδιασμό και στο Τοπικό μας Σχέδιο.

Το ζήτημα του χώρου εγκατάστασης της Μεταβατικής λύσης μπορεί να ξεκαθαρίστηκε τον Μάρτιο του 2017 στην ουσία όμως η έναρξη των παρεμβάσεων ξεκίνησε με το Πρωτόκολλο Εγκατάστασης το οποίο δόθηκε την 1η Ιουνίου 2017. Γνωρίζεται επίσης ότι, η καθ’ υπόδειξή σας προσπάθεια εγκατάστασης και αδειοδότησης δεματοποιητή στο Σκοπό (ΧΥΤΑ), ουδεμία θετική τύχη είχε. Κατά συνέπεια τα απορρίμματα που παράχθηκαν την θερινή περίοδο, με τουλάχιστον 30 με 40% αύξηση αφίξεων και παραγωγής απορριμμάτων, οφείλαμε με κάποιο τρόπο να τα διαχειριστούμε.

Κατά το χρονικό διάστημα παραμονής του κ. Παναγιωτόπουλου στη Ζάκυνθο θεωρώ ότι αντιλήφθηκε και αυτός ότι οι αντιστάσεις και τα γραφειοκρατικά εμπόδια που συναντήσαμε και συναντούμε είναι δίχως προηγούμενο.

Παρόλα αυτά όμως, όπως οφείλαμε, προβήκαμε σύμφωνα με τους νόμους του Ελληνικού Κράτους και της χρηστής διοίκησης, με τον καλύτερο και συντομότερο δυνατό τρόπο, στην σύνταξη Τεχνικών Μελετών, διαγωνισμών και προκηρύξεων, και με τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην δημιουργία κατάλληλης υποδομής στο χώρο, εναρμονισμένη με τους περιβαλλοντικούς όρους ώστε να υποδεχθεί την επεξεργασία των απορριμμάτων του νησιού. Και βέβαια η διαδικασία αυτή, για όποιον γνωρίζει από κοντά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχει καθυστερήσεις, πισωγυρίσματα, αναβολές. Υπάρχουν άνθρωποι, μηχανήματα, επιχειρήσεις, που εργάζονται ακατάπαυστα έτσι ώστε όλα να γίνουν όπως πρέπει, και οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει με σύννομο και ορθό τρόπο να πληρώνονται από το περιορισμένης δυνατότητας ταμείο του Δήμου μας.

Προσπερνώ τις ανώνυμες απειλές και εκβιασμούς κατά υπαλλήλων του Δήμου και του ΦοΔΣΑ, τις δολιοφθορές και πυροβολισμούς κατά του εξοπλισμού που λειτουργούσαν στο χώρο, για να σταθώ στο γεγονός ότι σύσσωμο το Δημοτικό μας Συμβούλιο καταδικάζει όλους αυτούς που εκφοβίζουν και παίζουν με τις τύχες της Ζακύνθου και των πολιτών της. Σύσσωμο επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο της Ζακύνθου αγωνιά όχι μόνο για το χρόνο λειτουργίας της Μονάδας αλλά και για την υποδειγματική κατασκευή του και λειτουργία.

Στους ελάχιστους αυτούς μήνες από τον Ιούνιο του 2017, όπως επίσης πολύ καλά γνωρίζετε, δώσαμε μια ακόμα μάχη με αίσιο αποτέλεσμα, την ένταξη του οριστικού έργου στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ, όπου και σύντομα ξεκινούν και οι πρώτες δημοπρατήσεις.

Παραμένουν μικρά ακόμα ζητήματα και εμπόδια τα οποία πρέπει να ξεπεραστούν. Σε αυτά τα πλαίσια ο ΦοΔΣΑ του Δήμου μας ζήτησε την συμβολή σας. Είστε ο Συντονιστής της Γενικής Γραμματείας για τη διαχείριση των αποβλήτων στη χώρα μας. Παραμένει στη δικιά σας κρίση αν επιθυμείτε να μεταβείτε, έστω και για μερικές ώρες, στο νησί που αντιμετωπίζει ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπου δύο φορές σε διάστημα ενός χρόνου κηρύχτηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, να ενημερωθείτε και αν μπορείτε να συμβάλλετε στην προσπάθεια.

Στα πλαίσια της άμεσης και συνεχής ενημέρωσής σας, από τον ΦοΔΣΑ σας έχουν αποσταλεί τα παρακάτω πρωτόκολλα εγγράφων από 1η Ιουνίου 2017 (ημέρα έκδοσης πρωτοκόλλου εγκατάστασης) :8-6-2017 το αριθμ. Πρωτ. 880,23-6-2017 το αριθμ. Πρωτ. 969,6-7-2017 το αριθμ. Πρωτ.1045,6-7-2017 το αριθμ. Πρωτ. 1047,το αριθμ. Πρωτ. 1186,12-10-2017 το αριθμ. Πρωτ.1607,12-10-2017 το αριθμ. Πρωτ. 1608,18-10-2017 το αριθμ. Πρωτ. 1646,8-11-2017 το αριθμ. Πρωτ. 1792.

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα έναρξης λειτουργίας της ενδιάμεσης λύσης για τα απορρίμματα και παύσης λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ζακύνθου, σας ενημερώνουμε ότι :

Με μέσα του Δήμου έχουν ήδη γίνει εργασίες αποκατάστασης στο ΧΥΤΑ, καθώς λειτουργεί η μονάδα βιολογικής επεξεργασίας των στραγγισμάτων, και έχει κατατεθεί πρόταση στο ΠΕΠ Ιονίων Νήσων ύψους 700.000€ για εργασίες αποκατάστασης και αναμένεται η έγκριση του προγράμματος και υλοποίησής του μέσα στο 2018.

Ως ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της Μονάδας Επεξεργασίας για την ενδιάμεση λύση αναφέρεται, το αργότερο, η 30η Νοεμβρίου 2017. Έχει κατατεθεί Φάκελος για την έκδοση σχετικής Άδειας Εγκατάστασης της Μονάδας στην Αντιπεριφέρεια Ζακύνθου.

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε άλλη διευκρίνιση ή πληροφορία".

Ο Δήμαρχος Ζακύνθου

Παύλος Κολοκοτσάς

Επικοινωνια

 • Δημος Ζακυνθου
 • Πλατεια Διονυσιου Σολωμου 1
 • Τ.Κ : 29100
 • Τηλ. Κεντρο : 26953 61300
 • Email : dimoszak@otenet.gr

Χρησιμα Τηλεφωνα

 • Αστυνομια
  26950 - 42550, 22100, 22100
 • Πυροσβεστικη 
  26950 - 22199, 22161
 • Πρωτες Βοηθειες
  26950 - 23166