Προειδοποίηση
 • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 70
 • Joomla\CMS\Filesystem\Folder::create: Η διαδρομή δεν βρέθηκε στη μεταβλητή open_basedir
 • Αποτυχία φόρτωσης αρχείου XML

Δελτίο Τύπου του Δημάρχου Ζακύνθου για τη μελέτη που αφορά την ιαματική πηγή στα Ξύγκια

Δημοσιεύτηκε: 20/12//2017 18:25 | Διαβάστηκε 1177 φορές

Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα τοπικής εφημερίδος ("ΕΡΜΗΣ") σχετικά με την αξιοποίηση της ιαματικής πηγής στη θέση "Ξύγκια" της Τοπικής Κοινότητας Ορθονιών της Δημοτικής Ενότητας Ελατίων του Δήμου Ζακύνθου, δηλώνουμε πως διαψεύδουμε κατηγορηματικά ότι υπάρχουν δεσμεύσεις που δεν επιτρέπουν τη δόμηση και την ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων, όπως γράφτηκε.
Προς ενημέρωση των δημοτών του Δήμου Ζακύνθου και με σκοπό την σωστή και αντικειμενική ενημέρωσή τους, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:
• Ο Δήμος Ζακύνθου έχει υποβάλλει φάκελο για την αναγνώριση της ανωτέρω πηγής στο Υπουργείο Τουρισμού.
• Συμπληρωματικά του φακέλου ζητήθηκε Υδρογεωλογική-Γεωλογική Μελέτη, μικροβιολογική και φυσικοχημική ανάλυση, ραδιολογική έκθεση, υγειονομική έκθεση.
• Για την σύνταξη των ανωτέρω ελήφθησαν δείγματα τόσο κατά την ξηρή περίοδο (Μάιο-Οκτώβριο) όσο και κατά την υγρή περίοδο (Οκτώβριο-Μάιο).
• Με την αναγνώριση της πηγής δημιουργούνται τρεις ζώνες, ήτοι:

Α) Ζώνη 1: Η κύρια ανάβλυση της πηγής Ξύγκια χωροθετείται στη θέση Χ=212997 και Υ=4195265 (ΕΓΣΑ '87). Η πρώτη ζώνη προστασίας περιλαμβάνει την ίδια την πηγή και τον χώρο που περιλαμβάνεται σε ακτίνα 20m γύρω από τη θέση της πηγής, σύμφωνα με όσα ορίζονται στα Σχέδια Διαχείρισης Υδατικών Πόρων για την προστασία των έργων υδροληψίας. Η ζώνη 1 καλύπτει έκταση 0.00125 km2. Εντός της ζώνης απαγορεύονται όλες οι δραστηριότητες που θα μπορούσαν δυνητικά να ρυπάνουν ή μολύνουν τα νερά καθώς και να ελαττώσουν την παροχή της πηγής. Λόγω της παράκτιας θέσης της πηγής κρίθηκε σκόπιμο η ζώνη προστασίας 1 να εκτείνεται τόσο στην ξηρά όσο και στον θαλάσσιο χώρο που περιβάλει την πηγή.

Β) Ζώνη 2: Η ζώνη 2 σχετίζεται άμεσα με τους γεωλογικούς σχηματισμούς που τροφοδοτούν την πηγή. Στην εν λόγω περίπτωση αφορά στους πλακώδεις ασβεστόλιθους της ενότητας των Παξών. Κρίθηκε σκόπιμο η ζώνη 2 να περικλείει
κατ´ ελάχιστο το σύνολο της εμφάνισης του σχηματισμού στην ευρύτερη περιοχή, δεδομένου ότι οι διάσπαρτες αναβλύσεις από τους πλακώδεις ασβεστόλιθους παρατηρούνται καθ´ όλο το μήκος της ακτογραμμής από την παραλία Ξύγκια έως και περίπου 300m νότια της κύριας ανάβλυσης. Η ζώνη 2 οριοθετείται εντός πολυγώνου με κορυφές τα σημεία 1 έως και 11, συνολικής έκτασης 0,36 km2. Εντός της ζώνης προτείνεται η αποφυγή οποιασδήποτε ανθρώπινης δραστηριότητας που μπορεί να οδηγήσει σε ρύπανση ή και μείωση της παροχής της πηγής. Οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα πρέπει να πραγματοποιείται με τον απαιτούμενο σεβασμό στο περιβάλλον.
Συγκεκριμένα στη ζώνη 2 προτείνεται σύμφωνα με την εκάστοτε χρονικά ισχύουσα νομοθεσία να μην επιτρέπονται:
1. Η ανόρυξη γεωτρήσεων. Εξαιρούνται οι ερευνητικές γεωτρήσεις καθώς και γεωτρήσεις που το νερό τους προορίζεται για χρήση στις λουτρικές εγκαταστάσεις, με την προϋπόθεση του απολύτως ελεγχόμενου σχεδιασμού κατασκευής και αξιοποίησης. Ο έλεγχος αυτός θα πραγματοποιηθεί με την εκπόνηση υδρογεωλογικής μελέτης.
2. Οι υπόγειες αποχετεύσεις μέσω απορροφητικών βόθρων.
3. Η μεταφορά, απόρριψη, αποθήκευση και ενταφιασμός αποβλήτων, φυτοφαρμάκων, χημικών λιπασμάτων, ορυκτέλαιων και άλλων χημικών ουσιών.
4. Η εγκατάσταση μετασχηματιστών και ηλεκτρικών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν ρευστό μέσο ψύξης και μόνωσης.

Γ) Ζώνη 3: Η ζώνη 3 αποσκοπεί στην ποιοτική προστασία του νερού της πηγής από χημικούς ή ραδιενεργούς ρύπους που δύσκολα αποικοδομούνται ή διασπώνται. Συνυπολογίζοντας το μοντέλο λειτουργίας της πηγής και τη μορφολογία της στενής περιοχής μελέτης, προτείνεται ως ζώνη προστασίας 3 πολύγωνο που οριοθετείται από τα σημεία 1 έως 9 και 12 έως 17 και είναι συνολικής έκτασης 0.995 km2. Η ζώνη 3 περικλείει τις ζώνες προστασίας 1 και 2 και εκτείνεται στην περιοχή ανάντη της πηγής σε μέγιστη απόσταση περίπου 1,4 km και περικλείει τα δύο ρήγματα ΒΑ-ΝΔ διεύθυνσης που συμβάλλουν στην τροφοδοσία του υπόγειου υδροφόρου, σύμφωνα με το προτεινόμενο μοντέλο λειτουργίας της πηγής. Η ελάχιστη απόσταση εκατέρωθεν των ρηγμάτων που περιλήφθηκε στη ζώνη προστασίας 3 είναι 100m.
Στη ζώνη 3 επιτρέπεται το σύνολο, σχεδόν, των δραστηριοτήτων που προβλέπονται από τον σχετικό Χωροταξικό και Πολεοδομικό Σχεδιασμό, με την προϋπόθεση της λελογισμένης και περιβαλλοντικά συμβατής χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων στη γεωργία και την απαγόρευση χρήσης παραπροϊόντων ως βελτιωτικών του εδάφους.
Εντός της ζώνης αυτής δεν επιτρέπεται:
1. Η χωροθέτηση κοιμητηρίων και δραστηριοτήτων, όπως ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ, σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων αποθεσιοθαλάμων αδρανών υλικών, μονάδων διάλυσης και αδρανοποίησης ανακυκλούμενων υλικών.
2. Κανενός είδους λατομικές, μεταλλευτικές ή εξορυκτικές δραστηριότητες, καθώς επίσης και η δημιουργία δανειοθαλάμων αδρανών υλικών.
3. Η μεταφόρτωση ή η μετάγγιση χημικών και η διακίνηση ραδιενεργών υλικών.

Καταλήγοντας, τονίζουμε πως με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ζακύνθου, κ. Παύλου Κολοκοτσά, η μελέτη για τα Ξύγκια θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Σχολείο των Ορθονιών την Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 7 το απόγευμα, ώστε οι συμπολίτες μας να ενημερωθούν πλήρως για τις ενέργειές μας.

Επικοινωνια

 • Δημος Ζακυνθου
 • Πλατεια Διονυσιου Σολωμου 1
 • Τ.Κ : 29100
 • Τηλ. Κεντρο : 26953 61300
 • Email : dimoszak@otenet.gr

Χρησιμα Τηλεφωνα

 • Αστυνομια
  26950 - 42550, 22100, 22100
 • Πυροσβεστικη 
  26950 - 22199, 22161
 • Πρωτες Βοηθειες
  26950 - 23166