Προειδοποίηση
 • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 70
 • Joomla\CMS\Filesystem\Folder::create: Η διαδρομή δεν βρέθηκε στη μεταβλητή open_basedir
 • Αποτυχία φόρτωσης αρχείου XML

Δελτίο Τύπου του Δημάρχου Ζακύνθου για την επίσκεψη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας

Δημοσιεύτηκε: 24/8//2016 14:55 | Διαβάστηκε 6486 φορές

Τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, υποδέχθηκε στο γραφείο του ο Δήμαρχος Ζακύνθου, κ. Παύλος Κολοκοτσάς, ο οποίος αφού τον καλωσόρισε στο νησί μας, τον ενημέρωσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας και του παρέδωσε σχετικό υπόμνημα.
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην κακή οικονομική κατάσταση του Δήμου, η οποία οφείλεται αφενός στην οικονομική αδυναμία των συμπολιτών μας να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους και, αφετέρου, στην περικοπή των πόρων από την κεντρική διοίκηση, η οποία ξεπερνά το 65%.
Από την πλευρά του ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας συνεχάρη τον Δήμαρχο για το έργο που επιτελεί σε ό,τι αφορά το θέμα των απορριμμάτων με την επιλογή του χώρου, αλλά και την αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού υδροδότησης και πρόσθεσε πως θα είναι στο πλευρό του Δήμου για όλα τα ζητήματα, ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα θα πάει μπροστά και θα ξεπεράσει την οικονομική κρίση μόνο αν προσελκύσουμε επενδύσεις.
Ακολουθεί το υπόμνημα:

κ. Πρόεδρε,

Ο Δήμος Ζακύνθου είναι δημιούργημα της ένωσης των πρώην δήμων της Ζακύνθου σύμφωνα με την εντολή του νόμου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ».
Είναι αυτονόητο ότι με την συγχώνευση αυτή ο νέος Δήμος ανέλαβε ΟΛΕΣ τις υποχρεώσεις και προβλήματα που είχαν οι πρώην Δήμοι.
Η σημερινή Δημοτική αρχή είναι η δεύτερη. Έκλεισαν 2 χρόνια από την εκλογή μας και την ανάληψη των καθηκόντων μας.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην παρούσα φάση είναι η τεράστια μείωση εσόδων, η οποία αφενός οφείλεται στην περικοπή πόρων προς εμάς από την κεντρική διοίκηση και, αφετέρου, στη μη βεβαίωση εσόδων τα προηγούμενα χρόνια.
Με την ανάληψη των καθηκόντων μας διαπιστώσαμε ότι ΔΕΝ είχαν βεβαιωθεί έσοδα από το 2009 και έγινε αγώνας να τα βεβαιώσουμε ώστε να μην παραγραφούν. Έχουν ήδη συνταχθεί οι νέοι κατάλογοι και το συνολικό ποσόν που βεβαιώνουμε ανέρχεται σε 13.500.000 ευρώ.

Κύριε Πρόεδρε,
Είναι χαρακτηριστικό πως η μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων του κράτους προς το Δήμο ξεπερνά αυτή τη στιγμή το 65%. Σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και τον πρόεδρό της, κ. Γιώργο Πατούλη, ο οποίος γνωρίζω πως σας έχει ενημερώσει διεξοδικά για αυτά τα θέματα, δίνουμε μεγάλο αγώνα για να αλλάξει η υφιστάμενη κατάσταση και δράττομαι της ευκαιρίας να ζητήσω τη δική σας συμπαράσταση και βοήθεια, προκειμένου η Τοπική Αυτοδιοίκηση να ξαναβρεί τη χαμένη της αίγλη και να περιοριστούν τα προβλήματα.

Από κει και πέρα, σε προμηθευτές ο Δήμος όφειλε την 31/8/2014 το ποσό των 8.758.100,00 Ευρώ. Παρ΄ ότι το τελευταίο διάστημα δεχόμαστε πάμπολλες δικαστικές αποφάσεις για αναγκαστική καταβολή οφειλομένων σε διάφορους, το τελικό ποσό που οφείλουμε σήμερα στους προμηθευτές μειώθηκε. Να σημειωθεί ότι εκκρεμούν ακόμη πολλές δικαστικές αποφάσεις κατά του δήμου για τις οποίες δεν έχουμε σαφή εικόνα. Κατά την άποψή μας οι τόσες καταδίκες του Δήμου για οφειλόμενα είναι αποτέλεσμα της κακής έως ανύπαρκτης εκπροσώπησης του Δήμου κατά τη συζήτηση των αγωγών.
Στην Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ ο Δήμος οφείλει σήμερα περίπου 5.600.000 €. για ένα αμφισβητούμενο δάνειο. Από αυτό το δάνειο αρχικού ποσού 9.600.000 €, εκταμιεύτηκαν 4.685.082,18 €. Εξ αυτών το 1.500.000 € εξόφλησε ένα δάνειο του συνδέσμου καθαριότητας, το 1.453.413,29 € εξόφλησε παλαιότερο δάνειο του Δήμου και 58.855,5 € καταβλήθηκαν στην Δ.Ο.Υ. Ζακύνθου. Το υπόλοιπο ποσόν 1.672.813,39 € κατέληξε σε χέρια διαφόρων με άγνωστο προορισμό. Σήμερα, παρ΄ ότι έχουν καταβληθεί σημαντικά ποσά στην τράπεζα, οφείλουμε το παραπάνω ποσό το οποίο κάθε εξάμηνο αυξάνεται σημαντικά, λόγω των τόκων υπερημερίας. Να σημειωθεί ότι το ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑθΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ παρακρατά κάθε μήνα από τους ΚΑΠ 50.000 € έναντι του δανείου. Το παρακρατούμενο ποσό ανέρχεται περίπου σε 3.600.000 € και είναι ΑΤΟΚΟ.
Στην ΑΛΦΑ Τράπεζα (πρώην ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ) οφείλουμε σήμερα το ποσό των 7.100.000 € για δάνειο ύψους 5.100.000 €. Και αυτό το δάνειο έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο και επιβαρυνόμαστε με τόκους υπερημερίας. Για την εξόφληση του δανείου αυτού, ο Δήμος έχει εκχωρήσει τα δημοτικά τέλη και έσοδα από 13 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Ο δήμος παράνομα ανάγκασε τους παραπάνω επιχειρηματίες να καταβάλουν τα χρήματα στο Δήμο και όχι στην τράπεζα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα αφενός η τράπεζα να απαιτεί τα χρήματα που οι ξενοδόχοι κατέβαλαν στο Δήμο, αφετέρου ο Δήμος να πρέπει να επιστρέψει το ποσόν των 560.000 ευρώ περίπου που παράνομα εισέπραξε.

Κύριε Πρόεδρε,

Σύμφωνα με το υπόλοιπο των χρηματικών καταλόγων που συντάχθηκε στις 22/8/2016 στο Δήμο Ζακύνθου οφείλονται 16.858.000,32 ευρώ.
Επίσης, σας ενημερώνουμε πως υποβάλλαμε αίτημα για επιχορήγηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους, οι οποίες έως τις 31 Ιουλίου του 2016 ανέρχονταν σε 2.749.042,33 ευρώ.
Τα χρέη του Δήμου προς Εφορία και όλα τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ρυθμιστεί και μας παρακρατούν χρήματα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).
Σε ό,τι έχει να κάνει με τα έσοδα, ο Δήμος έχει προβεί σε μέτρα είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις και οι δεσμεύσεις των ΑΦΜ, όμως η εισπραξιμότητα είναι χαμηλή, εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας των πολιτών να καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα ο Δήμος να βρίσκεται σε ζοφερή οικονομική κατάσταση.

1. ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΕΡΓΑ
Σας ενημερώνουμε ότι μετά από ενέργειες που κάναμε, το έργο για τη "βιοκλιματική ανάπλαση της Πλατείας Σολωμού" από «έργο προς απένταξη», επανεντάχθη τον Δεκέμβριο του 2014 και προσφάτως ολοκληρώθηκε.
Ο αρχικός προυπολογισμός ήταν 2.925.000 ευρώ, όμως υπήρξε έκπτωση 46,59% και το ποσό της σύμβασης κατέληξε να είναι 1.562.214,36 ευρώ. Η δημοπράτησή του έγινε στις 25 Φεβρουαρίου 2014 με δημόσιο ανοιχτό διαγωνισμό. Η χρηματοδότηση προέρχεται από το ΠΕΠ ΔΕΠΙΝ 2007-13 (ΣΑ: 2014ΣΕ25580216 - ΚΩΔ. ΟΠΣ: 457023).
Επίσης, φωταγωγήσαμε το Κάστρο (βρίσκεται στη Δημοτική Κοινότητα Μπόχαλης), ενώ παρακάτω θα διαβάσατε για τα έργα υδροδότησης και διαχείρισης των απορριμμάτων που έχουμε δρομολογήσει.

2. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Έγινε μετά από 8 χρόνια η προσωρινή παραλαβή του πρώτου έργου για την κατασκευή του θεάτρου. Ακολουθεί το δεύτερο έργο που αφορά τον μηχανολογικό εξοπλισμό. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί το έργο έως 31/12/2016, διαφορετικά θα απενταχθεί από το ΕΣΠΑ και το υπόλοιπο των χρημάτων που θα χρειαστεί για την αποπεράτωσή του θα πέσει στα κεφάλια των Ζακυνθινών. Έχουν γίνει τραγικά λάθη και παραλείψεις στο θέμα αυτό, ενώ έχουμε αποστείλει και σχετικό φάκελο στη Δικαιοσύνη, ούτως ώστε να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες.

3. ΑΓΩΓΟΣ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ-ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Η οφειλή της ΔΕΥΑΖ προς τη ΔΕΗ είναι: 6.250.816,98 ευρώ με ΦΠΑ.
Σε ό,τι αφορά το χρέος της ΔΕΥΑΖ προς τη ΔΕΗ αυτό ξεπερνά τα 7.000.000 ευρώ. Ζητάμε από εσάς να παρέμβετε στα αρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες, προκειμένου οι οφειλές να διακανονιστούν σε πολλές δόσεις, δεδομένου ότι λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε δεν έχουμε τη δυνατότητα να καταβάλλουμε εφάπαξ αυτά τα ποσά.
Οι πολίτες οφείλουν στη ΔΕΥΑΖ: 6.724.580,75 ευρώ, εκ των οποίων είναι βεβαιωμένο στην Εφορία το ποσό του 1.921.306,03 ευρώ.
Για τα έργα ύδρευσης, σας αναφέρουμε τα ακόλουθα:

Α. Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Δ.Δ. Αμπελοκήπων-Τμήμα 1
Προϋπολογισμός μελέτης: 343.240,00 ευρώ.
Προϋπολογισμός σύμβασης: 161.322,80 ευρώ.
Χρηματοδότηση: ΕΦΔ ΕΕΤΑΑ
Αντικείμενο του έργου είναι η αντικατάσταση μέρους του δικτύου υδροδότησης της Δ.Δ. Αμπελοκήπων, προκειμένου να εξοικονομηθούν σημαντικές ποσότητες νερού και να ομαλοποιηθεί η διανομή νερού στην εν λόγω περιοχή. Το συνολικό μήκος των αγωγών που αντικαταστάθηκε είναι 3.892 μέτρα. Το συγκεκριμένο έργο έχει ολοκληρωθεί.

Β. Αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού υδροδότησης από νταμάρι Τσίπου Δ.Κ. Λιθακιάς της κεντρικής δεξαμενής της Δ.Ε. Ζακυνθίων στην Μπόχαλη (αγωγός Δ1-Δ2-Δ3).
Προϋπολογισμός μελέτης: 11.539.889,00 ευρώ.
Προϋπολογισμός σύμβασης: 7.352.535,90 ευρώ.
Χρηματοδότηση: ΕΣΠΑ ΠΕΠ ΔΕΠΙΝ
Σκοπός του έργου είναι η αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού υδροδότησης Ζακύνθου (εξωτερικό υδραγωγείο) από τη δεξαμενή, θέση "Νταμάρι Τσίπου" (ΔΝΤ) που βρίσκεται στο Δ.Δ. Λιθακιάς, έως την κεντρική δεξαμενή υδροδότησης (Δ26) του Δήμου Ζακυνθίων στη θέση Μπόχαλη.
Ο νέος αγωγός μέσα στα πλαίσια του γενικότερου εκσυγχρονισμού του δικτύου, πρόκειται να αντικαταστήσει τον υφιστάμενο χαλυβδοσωλήνα, ο οποίος παρουσιάζει προβλήματα που συνίστανται τόσο στη χάραξη όσο και στις αυξημένες διαρροές (της τάξεως του 40%).
Το έργο αποτελείται από τρεις κύριους αγωγούς υδροδότησης: Δ1, Δ2, Δ3.
Οι αγωγοί Δ2 (μήκους 11.867 μέτρων) και Δ3 (μήκους 5.752 μέτρων) έχουν ολοκληρωθεί και έχουν παραληφθεί από την Υπηρεσία.
Ο αγωγός Δ1 (μήκους 3.237 μέτρων) έως το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί και θα λυθεί το χρόνιο πρόβλημα υδροδότησης στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού.
Στις άμεσες προτεραιότητές μας είναι η άμεση ολοκλήρωση των έργων ύδρευσης και αποχέτευσης για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών όλου του νησιού, λόγω και της αναμενόμενης σημαντικής αύξησης του τουρισμού τα επόμενα χρόνια. Δέσμευσή μας η εξεύρεση λύσης για την εξασφάλιση και την αποθήκευση πόσιμου νερού σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και την επιστημονική ομάδα του κ. Λαμπράκη.

4. ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΙΚΑ
Σας ενημερώνουμε επίσης ότι παρατηρήσαμε μία άρνηση των προηγουμένων διοικήσεων του Συνδέσμου Καθαριότητας να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές, ακόμη και αυτές που είχαν παρακρατήσει από τους εργαζομένους, προφασιζόμενοι ταμειακές δυσκολίες και έλλειψη ρευστότητας. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι το διάστημα Ιανουάριος 2009 έως Σεπτέμβριος 2014 ο σύνδεσμος εισέπραξε δεκατρία εκατομ. ενενήντα χιλιάδες διακόσια τριάντα Ευρώ και εξήντα λεπτά (13.090.230,60 €) και περίπου τέσσερα εκατομ. διακόσιες χιλιάδες Ευρώ (4.200.000 €) τα έτη 2007 και 2008. Συνολικά εισέρευσαν στο ταμείο 17.100.000 €. Επιπλέον να ληφθεί υπόψιν ότι ο σύνδεσμος είναι ο κατ΄ εξοχήν μέτοχος της εταιρείας «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Ν. ΖΑΚΥΝΘΟΥ Α.Ε.». Η εταιρεία τέθηκε σε εκκαθάριση το 2009. Από έλεγχο που πραγματοποιήσαμε διαπιστώσαμε ότι οι προηγούμενες διοικήσεις δεν είχαν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές που μαζί με τα πρόσθετα τέλη υπερβαίνουν τα έντεκα εκατομ. τετρακόσιες χιλιάδες Ευρώ,(11.4000.000 €) ποσό που θα βαρύνει τον σύνδεσμο όταν ολοκληρωθεί η εκκαθάριση. Η οφειλή την 1/1/2011 ανερχόταν σε 7.788.025 ευρώ.

5. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Στην Ζάκυνθο λειτουργεί για πάνω από 25 χρόνια ο ΦοΔΣΑ όπου τα τελευταία χρόνια αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου. Αρμοδιότητά του είναι η διαχείριση των απορριμμάτων με τη λειτουργία χώρου υγειονομικής ταφής και πρόγραμμα ανακύκλωσης για συσκευασίες, ηλεκτρικές συσκευές, λαμπτήρες κλπ.
Η κατάσταση όμως στη διαχείριση των απορριμμάτων το καλοκαίρι του 2014 ήταν πλήρως απογοητευτική. Ο ΧΥΤΑ ο οποίος λειτουργεί εντός των ορίων του Θαλασσίου Πάρκου Ζακύνθου υπερπλήρης και σε παραπομπή / καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ το πρόγραμμα ανακύκλωσης με απογοητευτικά αποτελέσματα. Οι δε εναλλακτικές λύσεις από την προηγούμενη δημοτική αρχή ανύπαρκτες.
Μοναδική μας μέριμνα, πριν ακόμα από την ανάληψη καθηκόντων μας, υπήρξε η διαμόρφωση ενός προγράμματος Μεταβατικής Περιόδου για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Κατεβλήθη δε μια μεγάλη προσπάθεια για την ορθολογική διαχείριση των σκουπιδιών με ένταση της προσπάθειας στην ανακύκλωση και στη χωριστή διαλογή των οργανικών απορριμμάτων με σημαντικά αποτελέσματα.
Η πρόταση για την Μεταβατική Διαχείριση χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με 2,5 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει και ενίσχυση του εξοπλισμού για την διαχείριση. Με κάθε επιφύλαξη ως προς τη διαθεσιμότητα των χρηματορροών από το πρόγραμμα, αναμένεται η ολοκλήρωση της προμήθειας τους επόμενους μήνες.
Για τη Ζάκυνθο, ένα νησί με μεγάλο αριθμό επισκεπτών, πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, αποτελεί στοιχείο πολιτισμού και αξιοπρέπειας η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων. Φιλοδοξία της Δημοτικής μας Αρχής είναι η πλήρη αναμόρφωση όλων των επιλογών στην καθαριότητα και τα απορρίμματα, από τη διαχείριση των ογκωδών έως την ανακύκλωση με την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων στην καθημερινότητα του πολίτη και σε κάθε στάδιο διαχείρισης.
Επίσης η Δημοτική μας αρχή προωθεί όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την οριστική και μόνιμη λύση για την διαχείριση των απορριμμάτων σε περιβαλλοντικά αδειοδοτημένο χώρο όπου και κατατέθηκε πρόταση χρηματοδότησης στο ΕΣΠΑ 2014-2020 προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ (πρόκειται για τη θέση "Λίβας" που βρίσκεται στην Τοπική Κοινότητα Γυρίου).
Η πρόταση αυτή στοχεύει στην οριστική και βιώσιμη λύση διαχείρισης με σύγχρονο εργοστάσιο διαλογής και επεξεργασίας και νέο Χώρο Υγειονομικής Ταφής.

Κύριε Πρόεδρε,
Το νησί μας απειλείται με ημερήσιο πρόστιμο 80.000 ευρώ αν τα σκουπίδια συνεχίσουν να πηγαίνουν στον ΧΥΤΑ του Σκοπού. Από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας ασχοληθήκαμε με το θέμα αυτό και βρισκόμαστε κοντά στο να το επιλύσουμε.
Παρόλα αυτά, υπάρχει έλλειψη προσωπικού και οδηγών στην καθαριότητα. Είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να επιλυθεί μόνο με τη βοήθεια του κράτους, αφού θα πρέπει να γίνει διαδικασία για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Και σε αυτό το ζήτημα θέλουμε τη βοήθειά σας.
6. ΣΧΟΛΕΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στόχος μας είναι η αναδιάρθρωση των σχολικών κτηρίων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο εξορθολογισμός της στέγασής τους και η δημιουργία νέων παιδικών σταθμών.
Φυσικά, για να γίνουν όλα αυτά απαιτούνται χρήματα, τα οποία θα πρέπει να πάρουμε είτε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, είτε από ευρωπαϊκά προγράμματα. Και εδώ απαιτείται η συμβολή σας, ούτως ώστε να πετύχουμε τον σκοπό μας.

7. ΕΘΠΖ
Είναι απαραίτητη η αναθεώρηση του Προεδρικού Διατάγματος 906/1999, που αφορά την προστασία της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα, σε συνεργασία με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (ΕΘΠΖ).
Πρέπει να υλοποιηθεί η υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου προς τους θιγόμενους ιδιοκτήτες των περιοχών του ΕΘΠΖ, για αποζημίωση με τα προβλεπόμενα από το Προεδρικό Διάταγμα αντισταθμιστικά οφέλη. Είναι άδικο να δεσμεύονται επί δεκαετίες οι περιουσίες πολιτών.

8. ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΩΝ-ΜΑΡΙΝΑ
Είναι απαραίτητη για τη Ζάκυνθο η κατασκευή και λειτουργία προβλήτας κρουαζιεροπλοίων, αλλά και μαρίνας για τον ελλιμενισμό των σκαφών και την προσαρμογή των υποδομών του λιμανιού στις σημερινές ανάγκες.
Είναι απαραίτητο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη σύνταξη του μάστερ πλαν των λιμενικών εγκαταστάσεων της Ζακύνθου και βεβαίως στη συνέχεια το κράτος να εξασφαλίσει την ένταξη των προαναφερόμενων έργων πνοής σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Ευελπιστούμε στη δική σας βοήθεια.

9. ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ
Σας γνωστοποιούμε ότι απαίτηση της Ζακυνθινής κοινωνίας είναι η αξιοποίηση του παλιού νοσοκομείου και του παλιού αεροδρομίου, κτήρια που παραμένουν εγκαταλελειμμένα και έχουν γίνει καταφύγιο τοξικομανών.
Το κράτος μας πρέπει να φροντίσει για τη μεταστέγαση δημοσίων υπηρεσιών στους συγκεκριμένους χώρους, ούτως ώστε να εξοικονομηθούν τα χρήματα που δίνει η Πολιτεία για ενοίκια σε ιδιώτες.
Σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, όπως είναι αυτή που διανύουμε, θεωρούμε απαραίτητο το νοικοκύρεμα και το συμμάζεμα των δημόσιων εξόδων. Εξάλλου, εσείς αυτό το έχετε ήδη κάνει πράξη με τη μεταφορά των γραφείων της Νέας Δημοκρατίας σε κτήριο με χαμηλότερο ενοίκιο.

10. ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Θα ήταν παράλειψή μας αν δεν σας γνωστοποιούσαμε τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού τόσο στο Νοσοκομείο της Ζακύνθου, όσο και στα Κέντρα Υγείας Κατασταρίου και Βολιμών, που εξυπηρετούν τους ορεινούς κατοίκους του νησιού. Έχει καταρρεύσει, στην κυριολεξία, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Παράλληλα, θα πρέπει να στελεχωθεί με προσωπικό και η Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα της αντιμετώπισης των προβλημάτων παραβατικότητας, που εντοπίζονται την καλοκαιρινή περίοδο, ιδιαίτερα στην περιοχή του Λαγανά.

11. ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά "βιομηχανία" της χώρας μας.
Θα πρέπει να γνωρίζετε πως η Ζάκυνθος, παρά τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει με τις υποδομές της, προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο και βρισκόμαστε σε ανοδική τροχιά.
Η παρούσα Δημοτική Αρχή, και εγώ προσωπικά ως Δήμαρχος του νησιού, έχουμε δώσει μεγάλη βαρύτητα στην προβολή του τόπου μας στο εξωτερικό και κατά γενική ομολογία έχουμε πετύχει θετικά αποτελέσματα.
Φιλοξενήσαμε ξένους δημοσιογράφους. Φροντίσαμε να τους παρέχουμε δωρεάν διαμονή και μετακίνηση, γεγονός που βοήθησε στο να διαφημιστεί η Ζάκυνθος σε όλες τις χώρες του εξωτερικού. Το "Ναυάγιο" προβλήθηκε μέχρι και στο Χόνγκ Κόνγκ.
Σε συνεργασία με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο έχουμε δώσει βαρύτητα και στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως είναι ο περιπατητικός, ο οικολογικός, ο ιαματικός, ο συνεδριακός, ο ιατρικός, ο θρησκευτικός και ο αγροτουρισμός.
Οι προσπάθειές μας δεν σταματούν εδώ, αφού πάντοτε εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Στόχος μας είναι η προσέλκυση ακόμη περισσότερων επισκεπτών, που θα έχει σαν συνέπεια να αυξηθούν τα έσοδα του νησιού.

12. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Σε συνεργασία με τον Υφυπουργό Αθλητισμού και Βουλευτή Ζακύνθου, κ. Σταύρο Κοντονή, κατεδαφίστηκε το παλιό κλειστό γήπεδο μπάσκετ στο Δημοτικό Στάδιο Ζακυνθίων Ολυμπιονικών, αφού υπήρχε πρόβλημα με την στατική του επάρκεια, ενώ τοποθετείται ταρτάν στο στίβο.
Και τα δύο έργα θα ωφελήσουν τον τόπο μας και ιδιαίτερα τη νεολαία. Ένα ακόμη έργο πνοής θα είναι και το κολυμβητήριο. Είμαστε στη διάθεση του Υπουργείου Αθλητισμού και θα κάνουμε ως Δήμος ό,τι απαιτείται, προκειμένου να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι διαδικασίες για την κατασκευή του.

13. ΕΣΠΑ
Ο Δήμος Ζακύνθου σε συνεργασία με ομάδα εξειδικευμένων συνεργατών προσπαθεί να αξιοποιήσει τα κονδύλια από ευρωπαϊκά, εθνικά και περιφερειακά προγράμματα, έτσι ώστε να βελτιώσουμε τις υποδομές μας, τις κοινωνικές μας δομές, και να εξασφαλίσουμε αστικές αναπλάσεις.
Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι στο ΕΣΠΑ 2014-2020 έχουμε εντάξει τις κάτωθι παρεμβάσεις:
Α. Εργοστάσιο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων στη θέση "ΛΙΒΑΣ" (ΟΕΔΑ)
Β. Κοινωνικό παντοπωλείο-φαρμακείο και εστιατόριο. Διεκδικούμε χρηματοδότηση για τη συνέχιση της λειτουργίας των συγκεκριμένων δομών, που εξυπηρετούν εκατοντάδες Ζακυνθινούς.
Γ. Ολοκλήρωση του αγωγού υδροδότησης Δ1, θέμα για το οποίο σας ενημερώσαμε αναλυτικά σε άλλο σημείο του υπομνήματός μας.
-Σε φάση τελικής έγκρισης είναι τα εξής έργα: 1) Αποκατάσταση Σκοπού (είναι η περιοχή που λειτουργεί τώρα ο ΧΥΤΑ). 2) Αστική ανάπλαση της Αγίας Τριάδας, του Κρυονερίου και των Καμινίων. 3) Εφαρμογή κυκλοφοριακής μελέτης. 4) Επέκταση Βιολογικού Καθαρισμού.

Κύριε Πρόεδρε,
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την ανταπόκρισή σας και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία ή διευκρίνιση. Είμαστε βέβαιοι ότι μπορείτε να βοηθήσετε ποικιλοτρόπως τη Ζάκυνθο και θα είμαστε στο πλευρό σας για να υπάρξουν σημαντικά αποτελέσματα.

Επικοινωνια

 • Δημος Ζακυνθου
 • Πλατεια Διονυσιου Σολωμου 1
 • Τ.Κ : 29100
 • Τηλ. Κεντρο : 26953 61300
 • Email : dimoszak@otenet.gr

Χρησιμα Τηλεφωνα

 • Αστυνομια
  26950 - 42550, 22100, 22100
 • Πυροσβεστικη 
  26950 - 22199, 22161
 • Πρωτες Βοηθειες
  26950 - 23166