A+ A A-

Ενημερωτική δράση στον Πολιτιστικό Σύλλογο Τραγακίου ''Η Δερματούσα''

Δημοσιεύτηκε: 10/4//2017 16:37 | Διαβάστηκε 179 φορές

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Ζακύνθου, δια της νομικής συμβούλου του Πέττα Κατερίνας, ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου της τοπικής κοινότητας Τραγακίου με διακριτικό τίτλο ‘’Η ΔΕΡΜΑΤΟΥΣΑ’’, πραγματοποίησε δράση ενημέρωσης-πρόληψης κι ευαισθητοποίησης στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου την Παρασκευή 7 Απριλίου 2017, στο πλαίσιο της οποίας αναπτύχθηκε το θέμα «Μορφές και Περιβάλλοντα εκδήλωσης της Βίας κατά των Γυναικών- Νομική Προστασία της γυναίκας-θύματος Ενδοοικογενειακής Βίας».

Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη του Συλλόγου ενημερώθηκαν αρχικά για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Συμβουλευτικού Κέντρου καθώς τονίστηκε και η διεύρυνση τους στα πλαίσια του νέου επιχειρησιακού προγράμματος «Ιόνια Νησιά 2014-2020». Σύμφωνα με την νέα προγραμματική περίοδο, το κέντρο θα απευθύνεται πλέον και σε γυναίκες οι οποίες όχι μόνο έχουν υποστεί και υφίστανται βία, αλλά και σε αυτές που εκτίθενται σε πολλαπλές διακρίσεις, όπως άνεργες, μονογονείς, ΑμΕΑ, πρόσφυγες, μετανάστριες κ.λπ., ενώ προστίθεται και η υπηρεσία της εργασιακής συμβουλευτικής-πληροφόρησης σε γυναίκες διαφόρων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Εν συνεχεία, ενημερώθηκαν για την έκταση και τη σοβαρότητα του χρόνιου και σύνθετου φαινομένου της Ενδοοικογενειακής Βίας μέσω της παρουσίασης όλων των δυνατών μορφών εκδήλωσής της (σωματικής-σεξουαλικής- ψυχολογικής- οικονομικής βίας) εις βάρος της γυναίκας είτε από τον (πρώην/νυν) σύζυγό της είτε από τον σύντροφό της καθώς, επίσης, για τις επιβαρυντικές συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει η βίαιη συμπεριφορά τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχοπνευματική της υγεία.
Επιπρόσθετα, αναπτύχθηκε εκτενώς ο Ν. 3500/2006 που περιγράφει το νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του εν λόγω φαινομένου κι αποβλέπει στην προστασία της οικογένειας ως αγαθού ασφαλούς κι αξιοπρεπούς διαβίωσης του ατόμου καθώς, επίσης, έγινε ενημέρωση για τα εκ του νόμου δικαιώματα της γυναίκας-θύματος ενδοοικογενειακής βίας και για τις διαδικασίες που πρέπει να ενεργοποιήσει για την ενάσκησή τους.
Τέλος, έγινε ενημέρωση για τον Ν. 3226/2004 που προβλέπει εκείνα τα εισοδηματικά κριτήρια υπό τη συνδρομή των οποίων η γυναίκα- θύμα ενδοοικογενειακής βίας τεκμαίρεται ότι είναι πολίτης χαμηλού εισοδήματος και για το λόγο αυτό μπορεί να ζητήσει την υπαγωγή της στο πρόγραμμα νομικής βοήθειας που υλοποιείται από το Πρωτοδικείο προκειμένου να μπορέσει να εκπροσωπηθεί από δικηγόρο στις σχετικές διαδικασίες ενώπιον των δικαστικών αρχών χωρίς προσωπική οικονομική της επιβάρυνση.
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Ζακύνθου θα ήθελε να ευχαριστήσει ιδιαιτέρως τον κο Βρυώνη Αλέξανδρο, Πρόεδρο και την κα Πέττα Ιωάννα, Αντιπρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραγακίου για την άριστη συνεργασία και φιλοξενία.

Με εκτίμηση τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου.

Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Ζακύνθου
Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν και καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής.
Γαϊτάνι (Κοινοτικό Γραφείο), 29 100 Ζάκυνθος
Τηλ/Fax.: 26950 25997
Ε-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 08:00 – 16:00

Επικοινωνια

 • Δημος Ζακυνθου
 • Πλατεια Διονυσιου Σολωμου 1
 • Τ.Κ : 29100
 • Τηλ. Κεντρο : 26953 61300
 • Email : dimoszak@otenet.gr

Χρησιμα Τηλεφωνα

 • Αστυνομια
  26950 - 42550, 22100, 22100
 • Πυροσβεστικη 
  26950 - 22199, 22161
 • Πρωτες Βοηθειες
  26950 - 23166