A+ A A-

Δελτίο Τύπου για τη συνέντευξη του Δημάρχου που αφορούσε το θέμα των απορριμμάτων

Δημοσιεύτηκε: 14/11//2017 15:55 | Διαβάστηκε 331 φορές

Στο ιστορικό των ενεργειών της Δημοτικής Αρχής για την επίλυση του προβλήματος με τα απορρίμματα, αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Δήμαρχος Ζακύνθου, κ. Παύλος Κολοκοτσάς, ο οποίος τόνισε προς κάθε κατεύθυνση ότι η επιλογή της χωροθέτησης της ενδιάμεσης και οριστικής λύσης της ολοκληρωμένης διαχείρισης στη θέση "Λίβα" του Βραχίωνα δεν είναι μόνο απόφαση του ίδιου, αλλά της Κυβέρνησης, των Υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, καθώς και του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ζήτησε από όσους δημιουργούν προβλήματα με ανυπόστατες καταγγελίες να σταματήσουν, διότι θα είναι υπεύθυνοι για την καταστροφή της Ζακύνθου, σε περίπτωση που δεν λυθεί το πρόβλημα.
Ο Δήμαρχος, ο οποίος ήταν πλαισιωμένος από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Νίκο Τσίπηρα, και τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ, κ. Παναγιώτη Μυλωνά, έδωσε στη δημοσιότητα κατεπείγον έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών που ζητά να εγκατασταθεί η διαχείριση των απορριμμάτων στον Λίβα και να κλείσει οριστικά ο Σκοπός, διότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να επιβληθεί, με αναδρομική ισχύ, ημερήσιο πρόστιμο 30.000 ευρώ, το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν οι Ζακυνθινοί.
Στο έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο υπογράφεται από τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Ευάγγελο Καπετάνιο, αναφέρονται τα κάτωθι:
"Σας γνωρίζουμε ότι στις 20-10-2017 πραγματοποιήθηκε συνάντηση-δέσμη μεταξύ των Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των αρμόδιων ελληνικών αρχών για τη συζήτηση θεμάτων που αφορούν στην εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Στη συνάντηση παρουσιάσαμε στην Ε.Ε. την πρόοδο των ενεργειών σας, σύμφωνα με τα ως άνω σχετικά έγγραφα στα οποία αναφέρατε ότι η οριστική παύση του ΧΥΤΑ Ζακύνθου είναι σε συνάρτηση με την έναρξη της μεταβατικής διαχείρισης, την οποία προσδιορίζατε αρχές Νοεμβρίου.
Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η υπόθεση θα αρχειοθετηθεί, όταν λειτουργήσει η οριστική λύση στη θέση Λίβας, καθώς και ότι αφού παύσει η λειτουργία του ΧΥΤΑ αυτός να έχει αποκατασταθεί εντός του 2018, άλλως θα γίνει νέα προσφυγή στο Δ.Ε.Ε. (επιβολή προστίμων). Κατά τη διάρκεια της ως άνω σύσκεψης οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. ζήτησαν τη δέσμευση των Ελληνικών Αρχών να απαντήσουν δεσμευτικά εάν θα γίνει εντός του Νοεμβρίου η παύση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ζακύνθου.
Κατόπιν των παραπάνω σας καλούμε όπως, το αργότερο, μέχρι την Παρασκευή 17-11-2017, να μας υποβάλλετε με πλήρη σαφήνεια, δεσμευτικά, απάντηση για το εάν θα γίνει εντός Νοεμβρίου 2017 η παύση του ΧΥΤΑ, προκειμένου οι Ελληνικές Αρχές να δεσμευτούν προς την Ε.Ε.".
Σε ό,τι αφορά την παραλαβή των μηχανημάτων της ενδιάμεσης λύσης, ο κ. Κολοκοτσάς τόνισε πως υιοθετήθηκε η πρόταση των συνδυασμών της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου για να γίνει η δοκιμαστική λειτουργία των μηχανημάτων.
"Τα μηχανήματα δεν είναι άχρηστα, όπως λένε κάποιοι για να παραπληροφορήσουν τους Ζακυνθινούς και για να σαμποτάρουν το έργο της Δημοτικής Αρχής. Τρέμουν μη λύσω το θέμα των απορριμμάτων. Τους διαμηνύω ότι θα προχωρήσουμε όσες τρικλοποδιές κι αν μας βάλουν ακόμη ή όσους πυροβολισμούς και να δεχθούν τα φορτηγά. Αυτές είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες ενέργειες που δεν τιμούν αυτούς που τις οργανώνουν και τις εκτελούν. Ο διαγωνισμός για την προμήθεια των μηχανημάτων ήταν διεθνής και ηλεκτρονικός, ενώ έγινε προσυμβατικός έλεγχος και από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Οι όποιες ελλείψεις στα μηχανήματα θα αντικατασταθούν ή θα προσαρμοστούν. Από κει και πέρα, και εφόσον χρειαστεί, το θέμα θα απασχολήσει και τη Δικαιοσύνη. Λειτουργούμε σύμφωνα με το Νόμο και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, διότι από τον Ιούλιο θα έπρεπε να είμαστε στον Λίβα. Ας όψονται όμως, εκείνοι που βάζουν τα εμπόδια για να εξυπηρετήσουν ιδιοτελείς στόχους και μικροπολιτικές σκοπιμότητες" υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

Επικοινωνια

 • Δημος Ζακυνθου
 • Πλατεια Διονυσιου Σολωμου 1
 • Τ.Κ : 29100
 • Τηλ. Κεντρο : 26953 61300
 • Email : dimoszak@otenet.gr

Χρησιμα Τηλεφωνα

 • Αστυνομια
  26950 - 42550, 22100, 22100
 • Πυροσβεστικη 
  26950 - 22199, 22161
 • Πρωτες Βοηθειες
  26950 - 23166