A+ A A-

Απάντηση στον Υπουργό Δικαιοσύνης και βουλευτή Ζακύνθου κ.Κοντονή

Δημοσιεύτηκε: 20/6//2018 12:08 | Διαβάστηκε 220 φορές

Σε απάντηση στο δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «Ερμής» με τίτλο «Παραιτηθείτε αν δεν μπορείτε να λύσετε τα προβλήματα» και συγκεκριμένα στην επίθεση του υπουργού Δικαιοσύνης και βουλευτή Ζακύνθου στη Δημοτική Αρχή, ο Δήμος Ζακύνθου απαντά τα ακόλουθα:

Η Δημοτική Αρχή, πριν ακόμη αναλάβει, άρχισε έναν τιτάνιο αγώνα με τις χειρότερες οικονομικές συνθήκες του κράτους και με κατεστραμμένο δήμο από τα δάνεια του 2006, 2 εκατομμύρια το χρόνο παρακράτησης στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, από τέλη παρεπιδημούντων, από κεντρικούς αυτοτελείς πόρους και τέλη καθαριότητας. Ευελπιστούμε ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη, στην οποία προσφεύγουμε, γρήγορα θα μας απαλλάξει από αυτήν την αιμορραγία, για να μπορέσουμε με έργο να τα αποδώσουμε στη Ζακυνθινή κοινωνία.

Ανάπλαση πλατείας Σολωμού

Η ανάπλαση της πλατείας είχε ενταχθεί στο Πράσινο Ταμείο μαζί με άλλες πλατείες της Ελλάδος με μέριμνα ΚΕΔΕ και ΕΕΤΑΑ. Ο Δημοτική Αρχή παρέλαβε το έργο προς απένταξη και πέτυχε να το εντάξει στις 17 Δεκεμβρίου 2014 και η χρηματοδότηση και το έργο σταμάτησαν λόγω του «μαύρου» 2015 μέχρι τον Σεπτέμβριο, όπου η Τράπεζα Ελλάδος έδωσε το πράσινο φως για την εκταμίευση των χρημάτων του Πράσινου Ταμείου και έτσι, ενώ ο κόσμος μαζί με τον κ. Κοντονή, που δεν του άρεσε το σχέδιο, εξύβριζαν τον δήμο, ολοκληρώθηκε ένα σπουδαίο έργο στην καρδιά της πόλης. Πετύχαμε μέχρι τον Απρίλιο 2016 να ολοκληρώσουμε το έργο αυτό, να υποδεχθούμε την Ολυμπιακή Φλόγα μαζί με τον κ. Κοντονή και να παραδώσουμε μια πανέμορφη πλατεία στους Ζακυνθινούς και επισκέπτες μας.

Διαχείριση απορριμμάτων

Όσον αφορά στο θέμα διαχείρισης απορριμμάτων, παραλάβαμε το νησί με σκουπίδια παντού στους δρόμους και κλειστό ΧΥΤΑ. Συντάξαμε άμεσα σχέδιο ενδιάμεσης λύσης απορριμμάτων για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος σε νέο χώρο και με τη βοήθεια του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Θεοδώρου Γαλιατσάτου, πετύχαμε τη χρηματοδότηση του έργου ύψους 2,5 εκ. ευρώ από δημόσιες επενδύσεις και μετά από τεράστιο αγώνα με άπειρες καταδίκες από τη Δικαιοσύνη -την οποία σεβόμαστε απόλυτα- και με δυσφήμιση της Ζακύνθου. Με τη βοήθεια και της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας για τη θέση ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων (θέση Λίβα) πετύχαμε χάρη και στην βοήθεια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και τον κ. Παναγιωτόπουλο να εγκατασταθούμε στη θέση Λίβα παρά τις λυσσαλέες αντιδράσεις ορισμένων παραγόντων από το 2012. Συγχρόνως, με ειδικούς μελετητές συντάξαμε το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, σύμφωνα με τον Περιφερειακό και Εθνικό Σχεδιασμό και ενταχθήκαμε πρώτοι στο ΕΣΠΑ 2014-20, χάρη και πάλι στην αμέριστη βοήθεια του Περιφερειάρχη κ. Γαλιατσάτου. Όλα αυτά τα έργα για τη διαχείριση απορριμμάτων ύψους 26.727.911,48 ευρώ υλοποιούνται και μετά από τις προβλεπόμενες αξιολογήσεις από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ δημοπρατούνται εντός του Ιουνίου-Ιουλίου και δεν μένουν τα χρήματα αυτά στον πάγο, διότι γνωρίζει ο κ. Κοντονής, πως με το Ν. 4412/2016 του υπουργείου Υποδομών όλα τα έργα πάγωσαν μέχρι την έκδοση σχετικών εγκυκλίων και χορήγηση σχετικών κωδικών στους φορείς εκτελέσεως έργων, τους οποίους παραλάβαμε πριν από ένα μήνα.

Έργα οδικής ασφάλειας

Υλοποιούμε έργα οδικής ασφάλειας ύψους ενός εκατομμυρίου τετρακοσίων χιλιάδων ευρώ από ΣΑΤΑ 2017-18, από δημόσιες επενδύσεις, μετά από αίτησή μας με σχετικό τεχνικό δελτίο προς τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Γαιατσάτο, ο οποίος πραγματικά ενδιαφέρεται για τους δήμους των Ιονίων Νήσων, ενώ εκτελούμε έργα οδικής ασφάλειας που έχουν να γίνουν εδώ και 10 χρόνια. Σε προσωπική επικοινωνία του Δημάρχου με αρμόδια στελέχη των υπουργείων Υποδομών και Οικονομικών, που τυγχάνει να είναι από τη Ζάκυνθο και να αγαπούν τον τόπο τους, υποβλήθηκαν ανάλογα τεχνικά δελτία για τη χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων που δόθηκαν στην Αντιπεριφέρεια και 500 χιλιάδες ευρώ για ειδικά έργα που βρίσκονται στο στάδιο της δημοπράτησης.

Έργα ύδρευσης

Ολοκληρώθηκε το έργο αντικατάστασης κεντρικού αγωγού Κεριού-Μπόχαλης, που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, ενώ είναι έτοιμες οι μελέτες για έργα ύδρευσης και αναμένουμε τη χρηματοδότηση ή τη δημοπράτηση εγκεκριμένων έργων προϋπολογισμού 13.901.690,96 ευρώ.

Έργα αποχέτευσης

Παραλάβαμε έναν κατεστραμμένο βιολογικό, τον οποίο αναβαθμίσαμε άμεσα με τη βοήθεια και επιχειρηματιών, ενώ συγχρόνως ειδικοί επιστήμονες μελετούν το αποχετευτικό δίκτυο πλάνου-Τσιλιβί, το οποίο επί 20 χρόνια λειτουργεί χωρίς την προβλεπόμενη περιβαλλοντική μελέτη για την υλοποίησή του. Τα λύματα της περιοχής αυτής, από την κατασκευή του βιολογικού με ιδιωτική πρωτοβουλία και μη νόμιμες διαδικασίες, σύμφωνα με περιβαλλοντική μελέτη δεν πρέπει να ρίχνονται στον βιολογικό της Πόλης-Αργασιού-Λαγανά και απαιτείται επέκταση και αναβάθμιση του υπάρχοντος βιολογικού προϋπολογισμού 4,5 εκ. ευρώ, για τα οποία –με την παράδοση της μελέτης από ειδικούς μελετητές μέχρι 15 Ιουλίου- θα συζητηθεί η άμεση χρηματοδότηση τους από κρατικούς πόρους.

Απαντάμε στο δημοσίευμα μόνο για τα σοβαρότατα προβλήματα υποδομών που απασχολούν για σειρά ετών το νησί μας, το οποίο συνεχώς αναπτύσσεται τουριστικά.

Το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου, το οποίο δεν γνωρίζει ο κ. Κοντονής, επειδή ποτέ δεν επισκέφθηκε το Δημαρχείο ως όφειλε ως βουλευτής του νησιού, τον ενημερώνουμε ότι έχει βραβευτεί ως καινοτόμο και πρωτοποριακό από ειδική ομάδα επιστημόνων της ΚΕΔΕ. Για αυτό το τεχνικό πρόγραμμα θα κριθούμε από τον Ζακυνθινό λαό, καθώς και για την εντιμότητά μας.

Τέλος, ο Δήμαρχος Ζακύνθου απευθυνόμενος στον κ. Κοντονή, τον οποίο τιμά και πάντοτε τιμούσε, ενώ ουδέποτε εκφράστηκε κατά του θεσμού του Βουλευτή Ζακύνθου αλλά πάντοτε με καλά λόγια και ευχαριστίες για όποια βοήθεια προσέφερε στον Δήμο, τον παρακαλεί να του εξηγήσει τι εννοεί με τον όρο «υποκείμενα».

Καταλήγοντας, ο Δήμαρχος Ζακύνθου, υποστηρίζει πως «η λέξη αυτή προσβάλλει τον θεσμό του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής, που επέλεξε ο Ζακυνθινός λαός με μεγάλη πλειοψηφία. Τιμώ τον κ. Κοντονή και διαψεύδω ότι έκανα συνεργασία για την προεκλογική μου στήριξη και βεβαίως όσοι το λένε ψεύδονται. Σέβομαι και εκτιμώ την ετυμηγορία του Ζακυνθινού λαού, που θα είναι και ο τελικός κριτής του έργου μας.

Λυπάμαι πολύ».

Επικοινωνια

 • Δημος Ζακυνθου
 • Πλατεια Διονυσιου Σολωμου 1
 • Τ.Κ : 29100
 • Τηλ. Κεντρο : 26953 61300
 • Email : dimoszak@otenet.gr

Χρησιμα Τηλεφωνα

 • Αστυνομια
  26950 - 42550, 22100, 22100
 • Πυροσβεστικη 
  26950 - 22199, 22161
 • Πρωτες Βοηθειες
  26950 - 23166